ИСТОРИЈСКИ ЧАС О СТРАДАЊУ СРБА

Glavna slika

"Народ који не научи ништа из своје историје, осуђен је да је понавља."

Данас је у сали Дома културе у Братунцу, у организацији Одбора за обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу током Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-95. год. одржан Историјски час за ученике братуначких основних и средњих школа на тему "Страдање Срба у средњем Подрињу и Бирчу у ХХ вијеку".

Страдања српског народа на овим просторима, кроз читав ХХ вијек, била су библијских размјера.

Злочини, које су над Србима чинили аустроугарски освајачи и њихови домаћи помагачи, брзо су због мирног суживота заборављени у Краљевини Југославији. Срби су тада направили незапамћен чин у историји - због идеје југословенства амнестирали смо злочинце и превели их у побједнике. Та историјска грешка била је увод у велико страдање српског народа.

Једини и прави геноцид који је извршен на овим просторима био је геноцид над српским народом у Другом свјетском рату (НДХ). 700 000 Срба је убијено у Јасеновачком логору смрти, а број страдалих Срба широм Југославије био је и већи. Након овог рата, у којем су Срби били једини народ који је пружао отпор фашизму, поново смо, због суживота и лицемјерног братства и јединства, направили исту грешку - амнестирали смо злочинце и превели их у побједнике.

Комунистичка историја нас је учила о милион жртава антифашизма, скривајући иза те ријечи сурову истину, да су те жртве у највећем броју били Срби, само зато што су Срби и само зато што су православци.

Данас се у БиХ покушава примјенити још опаснији модел ревизије историје. Поново се амнестирају злочинци, али се сада жртва проглашава џелатом, агресором и геноцидним народом.

Свједоци сте драконских казни, разних међународних и домаћих судова, за наше очеве, дједове, стричеве, ујаке, браћу...

Кажу, били су злочинци!

Нису, дјецо! Били су и остали наши хероји. Они пали, били су најбоље сјеме које смо усадили у темеље Републике Српске. Њихови плодови сте ви. Слободни, храбри, млади и паметни потомци. Потомци, који данас као сунце освјетљавају мрак у који су нас читав један вијек гурали.

И као што смо кроз вијекове, као тиха вода која рони бријегове, пјесмом и причом, с кољена на кољено, преносили историју од предака ка потомцима, тако смо и данас наставили. Истина је пут са којег нас не смију скренути.

Након завршеног Историјског часа, начелник општине Братунац Срђан Ранкић се захвалио професорима и ђацима за организацију овог догађаја. Том приликом је уручио захвалнице основним школама као и средњој школи истичући да ће од сада ово постати редовна пракса коју ће општина Братунац увијек подржати.