ОПШТИНА БРАТУНАЦ НАСТАВЉА ПОДРЖАВАТИ БРАТУНАЧКИ СТРИП ФЕСТИВАЛ

Glavna slika

Братуначки стрип фестивал, традиционална манифестација која се одржава у нашем граду, а за циљ има промоцију стрипа као умјетности, ове године ће доживјети своје шесто издање и по томе је свакако јединствена у нашем окружењу. То је идеална прилика за све Братунчане да уживају у умјетности, а малишанима прилика да се окушају у изради стрипа и о стрипу, илустрацији, њеном настајању и техникама уче директно од неких од најистакнутијих стрип аутора на нашим просторима, који редовно посјећују фестивал.

Како се мали број градова у нашем окружењу може похвалити сличном манифестацијом, Братунац у вријеме фестивала посјећује велики број љубитеља стрипа из разних крајева наше земље и региона, што овој манифестацији даје и туристички карактер.

О плановима за овогодишње, шесто по реду издање Братуначког стрип фестивала, разговарали су Начелник Општине Братунац др Лазар Продановић и Предраг Милић, оснивач и иницијатор ове манифестације.

„Од свог оснивања, Братуначки стрип фестивал настоји промовисати истинске вриједности културе и умјетности у нашој локалној заједници и кроз овај догађај, допринијети популаризацији Братунца и његових туристичких потенцијала. Да у томе полако успјевамо, говори и чињеница да из године у годину расте број посјетилаца фестивала, како Братунчана тако и гостију из других градова и држава региона. Такође, импонује подршка коју свакодневно добијамо од наших суграђана! Ми ћемо свакако и у будућности настојати унапријеђивати фестивал, а тиме, надам се, допринијети и побољшању културног живота у нашој локалној заједници.

Изузетно ми је задовољство и част што у томе, годинама уназад, имамо пуну подршку и разумјевање Општине Братунац, што је доказ да наш рад препознат и цијењен, а уједно и обавеза, да то повјерење и оправдамо“ истакао је Милић.

Милић је такође истакао да је све већи број Братунчана активно узима учешће у организацији фестивала што је и био један од циљева. Планирани су нови садржаји, омасовљавање организације као и регистрација фестивала као правног лица, а све у циљу унапријеђења овог догађаја. Такође, један од главних пројеката фестивала је оснивање Школе стрипа у Братунцу, која би активно функционисала током цијеле године са циљем едуковања и подстицања младих Братунчана на стрип стваралаштво, а очекује се да иста заживи у 2024.години.

Начелник Продановић изразио је задовољство тиме, што ће Братунац и ове године бити домаћин стрип фестивала. Истакао је да ће општинско руководство, на чијем је челу, наставити да пружа подршку овој културној манифестацији, јер је потребна нашем граду. Жеља нам је да „девету умјетност“ приближимо младим генерацијама и да им пружимо прилику да упознају могућности и достигнућа стрипа као стваралачке форме – истакао је Продановић.

Шести Братуначки стрип фестивал планиран је за почетак августа ове године, а судећи по најавама, очекује нас још један врхунски догађај.