ПОКАЗНА ВЈЕЖБА "RESCUE 24 - BRATUNAC"

Glavna slika

У знак 1. марта, међународног дана цивилне заштите, у Братунцу ће у петак 01.03.2024. год. бити организована показна вјежба ''Rescue 24 - Bratunac'' у организацији Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Ова показна вјежба представља комплексну активност у организацији РУЦЗ-а Републике Српске којом ће бити обухваћени скоро сви општи и специјализовани тимови Управе који су на располагању у случају ванредне ситуације или друге елементарне непогоде. Тако ћемо 1. марта у Братунцу имати прилику да видимо специјализоване тимове цивилне заштите за акције спашавања на води и под водом, затим тим за претрагу и спашавање у рушевинама и неприступачним теренима, хеликоптерски сервис Репиблике Српске који ће ускоро постати и званично специјализована ваздухопловна једница цивилне заштите за евакуације, гашење пожара и медицинско збрињавање. Такође, учешће на вјежби узеће и специјални РХБ тим за управљање ризичним ситуацијама насталим услед хемијских или билошких акцидената, затим ватрогасно-сапасилачке јединице, медицински тимови хитне помоћи, волонтери црвеног крста, припадници МУП-а и други учесници. Укупан број учесника вјежбе износи око 40, а вјежба ће бити организована на три локације, и то на платоу малих спортова код СШЦ-а гдје је уједно и централни дио вјежбе, затим на градском стадиону као на обали ријеке Дрине на Рајској плажи. Сви гости и посјетиоци на централном полигону вјежбе код СШЦ-а имаће прилику да на великом ЛЕД екрану уживо прате дешавања односно тачке показне вјежбе које се буду одвијале на другим локалитетима, а сам програм вјежбе биће врло атрактиван за све присутне.

„Ово је јединствена прилика да РУЦЗ Републике Српске покаже ниво опремљености и обучености којима располажу наши тимови, а паралелно са тим Управа тренутно активно ради да унапреди и модернизује све наше расположиве снаге у систему заштите и спасавања кроз нови програм опремања и обука наших тимова који ћемо реализовати до краја ове године.“ - поручили су из Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.