САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ (29.04.2022.)

Glavna slika

Поводом учесталих вербалних напада, пласираних у појединим медијима од стране челника исламске заједнице и шовинистичких испада директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића, а у вези са санацијом објеката старе Земљорадничке задруге која се налази у српском страдалном селу Кравица, овим путем желим да информишем јавност о чињеничном стању.

Земљиште и објекти Земљорадничке задруге у Кравици се налазе у посједу Општине Братунац. Од тренутка када су надлежне општинске службе приступиле санацији објеката и уређењу земљишта наступили су оркестрирани напади на Општину Братунац, и мене као начелника, од стране поменутих лица и њихових удружења путем медија из ентитета ФБиХ.

Желим истаћи да се оспособљавање ових објеката врши искључиво због покретања производних погона, са циљем оснаживања локалне заједнице отварањем нових радних мјеста, смањењем незапослености и побољшања животног стандарда грађана општине Братунац.

Звучи разочаравајуће чињеница да се покретање производних погона не тумачи као поглед ка будућности и напретку, већ као ретроградни осврт на мучну прошлост која је у свима нама оставила дубоке ране. Подсјетио бих да је Кравица до темеља спаљена на Божић 1993. године и да је, ако бисмо се водили Суљагићевом логиком, цијело село мјесто злочина, а не само онај дио који њему одговара. Вјероватно бисмо тада цијели тај крај требали претворити у споменик жртвама?! Тако бисмо онда требали захтјевати да се Добровољачка улица у Сарајеву или Брчанска Малта у Тузли затворе за саобраћај, јер је злочин и гријех газити по крви невиних младих војника која је ту проливена.

Општина Братунац и ја као начелник, његоваћемо сјећање на све невине жртве рата, али нећемо дозволити да јефтино политиканство Емира Суљагића, и појединаца сличних њему, утиче и усмјерава живот грађана ове општине ка неизвјесности, националној и вјерској нетрпељивости и економској нестабилности.

Ко данас, у вријеме велике економске кризе, не разумије да су људима на нашим просторима потребне фабрике, а не јефтина националистичка демагогија и музеји, такав сигурно не мисли добро никоме, а још мање поштује жртве рата које му служе искључиво за остваривање јефтиних политичких поена.

 

Начелник општине Братунац

Срђан Ранкић