У БРАТУНЦУ ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА

Glavna slika

Штаб за ванредне ситуације општине Братунац  данас је одржао 104. сједницу, поводом спровођења мјера, а са циљем превентиивног дјеловања на спречавање појаве и ширење болести изазване вирусом корона. 

На данашњем засједању, закључено је да је на подручју општине Братунац погоршана епидемиолошка ситуација, те да је због новонастале ситуације потребно примјењивати мјере, које ће утицати на сузбијање и ширење корона вируса. 

Штаб, на чијем је челу начелник општине Братунац Срђан Ранкић, донио је сљедеће препоруке које су обавезујуће: дезинфекција просторија јавних установа, јавних предузећа и трговачких центара, појачан рад комуналне полиције и инспекцијске службе, ношење маске у затвореном простору и дезинфекција руку, контролисање броја лица у затвореном простору и евидентирање заражених особа који се лијече у приватним клиникама како би инспекцијске службе и комунална полиција имала увид и сходно томе спроводила потребне надлежности. 

-У сарадњи са Домом здравља учинићемо све да сачувамо здравље наших грађана. Ситуација је алармантна и потребно је превентивно дјеловали. Имамо случај да се пацијенти са територије једне општине, јављају на територију друге општине у здравствене установе, као и у приватне клинике, тако да морамо имати евиденцију свих тих лица и чланова њихових домаћинстава, како бисмо могли реализовати превентивне мјере по питању изолације, појаснио је начелник Ранкић. 

Директорица ЈУ "Дом здравља Братунац" Снежана Стојановић, истакла је да према јучерашњој евиденцији у Братунцу има 53 корона позитивне особе, пет хоспитализованих и пет преминулих особа. Прошлог петка тестирана су 24 пацијента, од којих је 19 позитивно, саопштила је Стојановићева, истичући да су у групи блажи и средње тежи обољели, углавном невакцинисани пацијенти. Стога је позвала грађане општине Братунац да се пријаве у Дом здравља и вакцинишу.

Стојановићева је, такође позвала, грађане ове општине да се јаве породичном љекару, ако имају било који симптом, који указује на присуство вируса корона. Она је закључила да је, због сузбијања ширења корона вируса, потребно смањити окупљања на минимум и поштовати мјеру ношења заштитних маски.

Из Штаба за ванредне ситуације општине Братунац напомињу да ће у циљу превенције појаве болести, које изазива вирус корона и у наредном периоду пратити упутства и приједлоге Владе РС и надлежних Министатрстава.