ИЗЛОЖБА РТС-А О САВИ ВЛАДИСЛАВИЋУ

Glavna slika

Општина Братунац и Дом културе Братунац са поносом представљају изложбу о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавjештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском.

 

Увијек носећи отаџбину у срцу, гроф Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Формирао је балканску политику Руске Империје, што је резултовало ослобођењем од османске окупације непун вијек касније.

 

Помагао је цркве и манастире широм српских земаља, а својим покровитељством многим ујметницима задужио је свјетску културу. Највећи композитор епохе у којој је живио, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.

 

Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који свједоче о импозантном животном путу, дјелу и завјештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“ представља се публици у Братунцу, захваљујући Радио телевизији Србије, Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

 

Изложба је посвјећена сећању на Владимира Давидовића коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додјели му заслужено мјесто у националном памћењу.

 

Учествују:

  • Гордана Милосављевић – сестра Владимира Давидовића
  • Бранко Вукомановић – коаутор изложбе

 

Каталог изложбе о Сави Владиславићу можете погледати и преузети ОВДЈЕ.