НАЧЕЛНИК РАНКИЋ ПОРУЧИО: ,,ПОТРЕБНО ЈЕ ИСПОШТОВАТИ ЗАХТЈЕВЕ МАЛИНАРА И ОБЕЗБИЈЕДИТИ ПОВОЉНЕ УСЛОВЕ ЗА ЊИХОВО ДАЉЕ ДЈЕЛОВАЊЕ”

Glavna slika

Данас су представници Удружења малинара ,,Виламет” одржали састанак са начелником општине Братунац Срђаном Ранкићем. Малинари су на састанку упознали начелника са захтјевима које су упутили хладњачарима. Они су исказали свој протест и незадовољство због овогодишње понуђене ниске откупне цијене малине. 

Ранкић је пружио подршку малинарима у њиховим захтјевима, истичући да је цијена малине за наше произвођаче требала да прати тржишну цијену у окружењу. Он такође осуђује све пријетње упућене малинарима, који своје право желе остварити кроз мирне протесте. 

Начелник Ранкић оцијењује да је логично очекивати већу цијену малине у односу на протеклу годину, из разлога што је прошлогодишња цијена малине плаћена 6,5 КМ, плус ПДВ. Узимајући у обзир велика поскупљења азотних ђубрива, средстава за заштиту малине, као и цијену радне снаге, нафте и нафтних деривата, очекивано је да цијена малине буде већа од понуђене. 

Обзиром да се у општини Братунац преко 1.000 домаћинстава бави узгојем овог воћа,  Ранкић сматра да је битно испоштовати захтјеве малинара, те да ће се тиме обезбиједити повољни услови за њихово даље дјеловање. 

Циљ хладњачара не би требао бити усмјерен ка гашењу овог занимања, они би требали да подстакну произвођаче на даљи развој, поручили су малинари.