НОВИМ ИДЕЈАМА ДО УНАПРЕЂЕЊА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ

Glavna slika

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић и предсједник општине Љубовија Милан Јовановић, састали су се у Братунцу, како би разговарали о учвршћивању сарадње и новим пројектима.

Коментаришући нове пројекте, Ранкић и Јовановић тврде да постоји много идеја за наставак сарадње између Љубовије и Братунца, али да туризам пружа доста могућности за обje општине.

Они су информисали присутне да је конкурс за подношење приједлога пројеката у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина, једна од главних тема састанка, као и њихово заједничко учешће на том конкурсу.

Протеклих година туристички потенцијал који посједује општина Братунац, кроз 65 км тока ријеке Дрине, није довољно искоришћен. Званично, готово да нема регистрованих смештајних капацитета и према ријечима начелника Ранкића, томе ће бити посвећена већа пажња. Посебна пажња биће посврћена развоју простора, гдје је већ урађен регулациони план, а тиче се Рајске плаже и комплетаног тока Дрине, кроз мјесне заједнице Бјеловац, Факовићи, Жлијебац до територије општине Сребреница.

-Крећемо са заједничком иницијативом и заједничким аплицирањем за све пројекте и јавне позиве које расписује Европска унија. Што се тиче развоја туризма и једне и друге општине, имамо прилику да кроз програм ИПА фонда финансирамо овај пројекат. Закључили смо да нису довољно искоришћени капацитети које пружа ријека Дрина, тако да ћемо радити на промоцији туризма Братунца и Љубовије. Радићемо на изградњи смештајних капацитета, промоцији Дрине и обје Дринске регате, као и подизања туристичких услуга на један виши ниво, поручио је Ранкић.

Јовановић је истакао да је циљ ове сарадње покретање заједничког наступа ове двије општине, када је ријеч о развоју туризма и туристичке инфраструктуре. Он је оцијенио да више пажње треба посветити брендирању и маркетингу како би се представили сви туристички потенцијали и позиционирали у широкој туристичкој понуди.

Састанку је присуствовао и Душко Цвјетиновић, представник Удружења грађана „Нешто Више“, са којим је Општина Братунац успоставила партнерску сарадњу.

Цвјетиновић је увјерен да Љубовија и Братунац могу заједно да раде на пројектима које финансира Европска унија у циљу развоја прекограничне сарадње.

-Пореклом сам из Братунца и имам жељу да заједно са локалним самоуправама Братунац и Љубовија радим на развоју туристичког сектора у сливу Дрине. Разговарали смо о ИПА прекограничном позиву ЕУ, прекограничне сарадње Србије - Босне и Херцеговине и направљени су неки конкретни договори за будуће аплицирање на позив који је отворен у тој области- каже Цвјетиновић.

Ово је први заједнички пројекат којим ће конкурисати Љубовија и Братунац у области туризма, а сарадња ове двије општине успостављена је и у другим областима.