ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА ДИЈАБЕТЕСА

Glavna slika

Свјетски Дан борбе против дијабетеса (WDD) се обељежава сваке године 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин.

Обиљежавање овог датума представља највећу светску кампању усмјерену на подизање свести о дијабетесу.

Дијабетес се сматра водећим узроком смрти у свијету.

Сваких десет секунди у свијету једна особа умре од болести чији је узрок дијабетес. Статистика говори да свако треће дијете које је рођено након 2000. године има прогнозу да ће развити дијабетес, а сваког дана, код више од 200 дјеце развије се ова болест. Предвиђања су да ће до 2030. године број особа са дијабетесом порасти на 438 милиона. Према истраживачкој пројекцији у наредних 25 година број обољелих ће се удвостручити.

Република Српска нема утврђен регистар особа са дијабетесом, али се број обољелих процјењује на 90.000. Забрињавајући је податак да се дијагноза дијабетеса поставља најчешће 5 до 8 година након обољевања. То је посљедица недовољне свјести појединаца и друштва о значају контроле нивоа шећера у крви и превенције настанка дијабетеса и његових многобројних компликација.

Удружења дијабетичара широм Републике Српске обиљежавају 14 новембар. Удружење дијабетичара из Сребренице и Удружење особа са дијабетесом Братунац у сарадњи са:  домовима здравља из Сребренице и Братунца, Средњошколским центром Сребреница, Црвеним крстом Сребреница организује 12.11. акцију бесплатног мјерења шећера у крви и подјеле пропагандног материјала на више локација:

  1. 1. Сребреница-З маркет
  2. 2. Сасе- Мјесна заједница
  3. 3. Фабрика за поцинчавање Сребреница
  4. 4. Петропројект Братунац

Акција има за циљ подизање свијести грађана о дијабетесу као здравственом проблему и потреби успостављања трајне и квалитетне  сарадње између здравствених установа, школских установа, локалне заједнице и невладиног сектора у циљу борбе против дијабетеса.