ОДРЖАН БЕЗБЈЕДНОСНИ ФОРУМ

Glavna slika

Поводом јучерашњег напада на начелника општине Братунац Срђана Ранкића, данас је одржан Безбједносни форум уз учешће руководства општине, представника Скупштине општине, командира Полицијске станице и представника ЕУФОР-а. На данашњем састанку разговарали су о актуелној безбједносној ситуацији на подручју општине Братунац.

Начелник Ранкић је током свог излагања рекао да се у протеклих шест мјесеци појављују одређене групе људи, који путем друштвених мрежа са лажних Фејзбук налога пласирају дезинформације, које као такве утичу на друге грађане и подстичу их на ширење мржње.

-У протеклом периоду подносио сам пријаве, али, ево, имамо ситуацију да је јуче све то кулминирало. Недјељни дан, који сам провео тако што сам изашао да попијем кафу, доживио сам непријатност као начелник, гдје су ме физички напала три лица. Против тих лица су преузете законом прописане мјере и радње. Инсистираћу на кривичном гоњењу лица која су притворена, као и на идентификовању свих особа која шире мржњу.

Ранкић је истакао да ће у току дана имати састанак у Окружном тужилаштву у Бијељини, гдје ће доставити списак свих лажних профила, које је раније наводио у пријавама. Он је оцијенио да је у Братунцу нарушено стање јавне безбједности.

-Ако се неко усудио да нападне начелника једне општине, тако може сутра напасти и некога другог. Ово може бити повод за исте или сличне радње, не само у Братунцу, него и у другим градовима и општинама, појаснио је Ранкић.

Предсједник Скупштине општине Братунац, Радислав Јовановић, осудио је напад на начелника Ранкића, истичући да се и он у протеклом периоду суочавао са пријетњама и јавним линчовањем од стране људи који се крију иза лажних фезбук профила.

-Јуче је објављено путем друштвених мрежа да постоји списак људи на које ће се вршити напади. Моја породица је јако узнемирена јер сам ја други на том списку, изјавио је Јовановић.

Замјеник начелника Бранислав Тришић, навео је да се од завршетка локалних избора и Ранкићеве побједе ствара атмосфера линча путем друштвених мрежа, од стране политичких противника.

-Они нису могли да поднесу свој пораз на изборима. Командир полиције зна да постоје јавна поговарања по граду да се мени, начелнику и његовим сарадницима пријети, па чак и нашој дјеци. У свом граду у ком сам рођен и одрастао осјећамо се моја породица и ја угрожено. Ово што је доживио начелник усмјерено је против свих нас и тражимо од надлежних институција да нас заштите и да наша дјеца иду слободно у школу. Моје дијете данас није смјело само да оде до школе. Од 1995. године, тренутно је најгора безбједносна ситуација у Братунцу, стога тражимо да Министарство унутрашњих послова да дјелује одговорно, нагласио је Тришић.

Командир Полицијске станице у Братунцу, Раденко Борић рекао је да се не слаже са одређеним наводима замјеника начелника и да полиција поступа у складу са својим овлашћењима и по налогу тужилаштва које досадашње радње квалификује као клевету, а не као кривична дјела.

Подсјећамо, јуче су три лица у једном од братуначких угоститељских објеката у 11:30 часова, физички напала начелника Ранкића, након чега је начелнику указана љекарска помоћ у ЈЗУ „Болница Зворник“.