ОТВОРЕН ЕКО СОРА КАМП "ЗАСАВИЦА 2023" КОД СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ

Glavna slika

Начелник општине Братунац Лазар Продановић, у пратњи шефа кабинета Драшка Стевановића и директора компаније д.о.о. "Петропројект" Јанка Петровића, данас је присуствовао отварању Еко СОРА Кампа "Засавица 2023", у организацији Специјалног резервата природе "Засавица" Града Сремске Митровице и Владе Републике Србије преко канцеларије Министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором.

Камп траје од 10. до 17. јула, а на истом учествује и 30 чланова КУД-а "Мост" из Братунца старости између 14 и 20 година.

Циљ овог кампа је да се охрабре дјеца и млади Срби у дијаспори и окружењу да открију шта је културно наслеђе њихове отаџбине када је у питању волонтерски рад, истраживање заштићеног природног добра и активности на мјерама санације екосистема уклањањем алохтоних инвазивних врста на пашњаку Ваљевац. Млади ће седмодневним боравком, осим радних активности у Специјалном резервату природе "Засавица" имати и друштвене активности, односно посјете историјским и културним објектима и институцијама у Сремској Митровици и Фрушкој Гори, те радионице у којима се уче или обнављају знања и вјештине из српског језика, историје, географије, учењe једног старог заната и успјешне комуникације и волонтерског активизма као и могућност да покажу своју креативност, оргиналност и вјештине.

Начелник Продановић је разговарао са министром без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђем Милићевићем, чије министарство финансира и помаже овај камп. У разговору је истакнуто да је то први од 22 кампа који ће бити отворен у 20 градова и општина у Србији, при чему је начелник изразио задовољство оваквим пројектом и идејом да се млади Срби из дијаспоре окупе у Србији кроз камп који је осмишљен као 1. српска омладинска радна акција (1. СОРА) што ће им омогућити да се боље упознају са културом и наслеђем отаџбине и да ојачају везу са њом.