ПАРАСТОС И ОСВЕШТАЊЕ СПОМЕН СОБЕ У БЈЕЛОВЦУ

Glavna slika

Данас је код Цркве Светог пророка Илије у братуначком селу Бјеловац освештана спомен-соба и служен парастос за 109 убијених Срба из тог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека, од којих су њих 68 масакрирале муслиманске снаге из Сребренице на данашњи дан 1992. године.

Освештање спомен-собе обавио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је служио и парастос. У обраћању присутнима он је рекао да је над српским народом на овим просторима вршена вјековна неправда, али да упркос тој чињеници српски народ вјерује у побједу.

-Без обзира на неправду, вјерујемо и вјероваћемо у побједу добра, побједу Бога над злом, побједу васкрсењем над смрћу. Зато и живимо и надамо се и радујемо се да је Господ преко наших и ваших молитва благословио да сви они данас буду у царству небеском. Они исто тако очекују од вас да оправдате њихова страдања и патње, да их никада не заборавите и да обновите поново њихове животе овдје, јер нема веће светиње данас, него обновити живот. Данас када се сјећамо свих њих вјерујемо да су они са нама овдје присутни да се радују што их нисмо заборавили и што смо им подигли ову спомен-собу, поручио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, те додао да су оваква окупљања од значаја за будућност српског народа.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић у свом обраћању, истакао је да српски народ не заборавља етничко чишћење и злочиначки покушај истребљења свега што је српско и православно.

-Памтимо свако име и презиме недужно страдалог Србина и наше оскрнављене светиње, уништене фреске и иконе. Памтимо крваве кућне прагове, сузе мајки, крв нејачи. Памтимо крваве руке зликоваца, како злостављају недужне жене и дјецу. Ми ћемо се борити сјећањима и овако окупљени подсјетићемо убице на њихове звјерске злочине. Никада им нећемо приуштити безбрижан сан, као што ни они нису допустили да 14-ог децембра 1992.године мирно спавају дјеца, жене, стари и немоћни становници села Бјеловац, Сикирић и Лозничка Ријека.

Предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић, оцијенила је да нема правде за српски народ, те да је правда остала закључана у ладицама међународних и домаћих институција неправде.

Освештању спомен-собе и служењу парастоса присуствовале су породице погинулих становника села Бјеловац, Сикирић и Лозничка Ријека, начелници општина Братунац и Сребреница, предсједник и неколико одборника Скупштине општине Братунац, као и представници удружења која су проистекла након Одбрамбено-отаџбинског рата.