У БРАТУНЦУ ОБИЉЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Glavna slika

Општина Братунац обиљежила је пригодним програмом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Поводом прославе данашњег празника, начелник општине Братунац  Срђан Ранкић, новчано је наградио основце чији су ликовни и литерарни радови од стране комисије проглашени најбољим.

Прву мјесто за ликовно стваралаштво освојила је Уна Атељевић, ученица седмог разреда Основне школе “Вук Караџић“, друго мјесто Станислава Јокић, ученица осмог разреда ОШ “Бранко Радичевић“, док је треће мјесто припало Јовани Ђокановић, ученици седмог разреда ОШ “Вук Караџић“.

За литерарно стваралаштво награђени су Филип Јанковић, ученик шестог разреда ОШ “Петар Кочић“, Сања Петровић, ученица осмог разреда ОШ “Вук Караџић“ и Марта Зарић, ученица седмог разреда ОШ “Бранко Радичевић“.

Пред великим бројем Братунчана, чланови Културно умјетничког друштва “Мост“  представили су српску културу, традицију и историју маестралним фолклорним наступом, а након тога стихове “Пркосне песме“, Добрице Ерића, говорила је Јана Цветковић.

Начелник општине Братунац, Срђан Ранкић, указао је на важност овог празника, истичући да  је данас велики дан за Републику Српску и Србију, као и за сав српски народ.

- Србина није миловала историја. Он тачно зна шта је страдање, мука, невоља, али зна и шта је васкрснуће. Зна за прошлост и насљедство оца и прадједа. Зна за један језик, једно писмо - ћирилицу, једну вјеру - православну, један Часни крст и једну тробојку. Зна за понос! Српски народ данас слави празник који симболизује нашу вјечну тежњу за слободом и очувањем јединственог националног простора, који гарантује заштиту и опстанак нашег народа, његове традиције, идентитета и културе, рекао је начелник Ранкић у свом обраћању.

Он је честитао празник српском народу у Републици Српској и Србији, као и свим Србима широм свијета, уз поруку да српски народ треба да остане уједињен.

Подсјећамо, Република Српска и Србија 15. септембра обиљежавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у знак сјећања на дан када је у Првом свјетском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.