У БРАТУНЦУ ОТВОРЕН САЈАМ,, ДАНИ МАЛИНЕ 2022"

Glavna slika

Међународни сајам пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма "Дани малине 2022", који је окупио 30 излагача из Републике Српске и Србије, отворили су данас у Братунцу начелник ове општине Срђан Ранкић и директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске Предраг Сладојевић.

Ранкић је нагласио да је протекла година била јако изазовна за произвођаче малина на подручју општине Братунац. Братуначки малинари, претрпјели су велику штету изазвану градом који је умањио приносе рода, из тог разлога општина је кроз разне пројекте малинарима пружила подршку.

-Желећи да помогнемо колико је у нашој моћи, донијели смо одлуку да се произвођачи малина на подручју општине Братунац током ове године, ослободе плаћања трошкова за услуге наводњавања засада. Поред тога, малинарима смо обезбиједили проширење мреже за наводњавање малињака и других пољопривредних површина. Нашу помоћ усмјерили смо и ка јавном предузећу ДОО ,,Малина-Братунац” , те смо обезбиједили испоруку 20.000 матичних сертификованих садница малине које су увезене из Холандије. Трудили смо се, а то чинимо и данас, да обезбиједимо бољу путну инфраструктуру у братуначким селима како би нашим пољопривредним произвођачима обезбиједили повољније услове за рад, рекао је Ранкић у свом обраћању.

Он очекује да ће овогодишњи приноси малинара из Репиблике Српске и Србије бити бољи, као и већа зарада у односу на протеклу годину. Додао је још да је општина Братунац лидер у производњи малине у Републици Српској, јер се у овој општини преко 1.000 домаћинстава бави узгојем овог воћа, те да је један од стратешких циљева општине Братунац развој малинарства.

Ранкић је нагласио да се његовањем традиције овог сајма одаје признање свим вриједним малинарима, те да се на тај начин ради на промоци најпознатијег братуначког бренда. Он је изразио захвалност свим излагаче из Репиблике Српске и Србије, који су узели учешће у данашњем сајму, као и гостима и посјетиоцима сајма.

Присутне је поздравио и директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске Предраг Сладојевић, након чега је заједно са начелником Ранкићем и грађанима обишао сајмовске штандове.

Током сајма додијељене су новчане награде и захвалнице малинарима, који су се такмичили на избору за најбољи засад малине. Прво мјесто освојио је Радован Павловић, друго Иван Стојановић, док је награду за треће мјесто добио Жарко Мићић.

Пјесмом и игром, посјетиоце сајма забављали су чланови Културно умјетничког друштва ,, МОСТ". Они су наступили са кореографијом ,,Жетелачки обичај из Братунца и околине - Српске игре из Подриња".

На такмичењу за најбољи колач од малине, под називом ,,Малини у част, с малином у сласт", прво мјесто освојила је Маријанa Васић, друго ЈУ за дјечије васпитање и образовање ,,Радост” Братунац, док је треће мјесто припало Милени Симић. Учешће је узело 18 такмичарки из Републике Српске и Србије.

За сутра је планорано такмичење у припреми рибљег котлића, које ће се одржати на Рајској плажи са почетком од 10.00 часова.

Организатор и покровитељ ове манифестације је Општина Братунац и братуначка Туристичка организација у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.