ОБАВЈЕШТЕЊЕ ОДБОРА ЗА ЗДРАВСТВО ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ

Glavna slika

На 2. сједници Одбора за здравство Општине Братунац, одржаној 21. јула, одлучено је да се изда упозорење грађанима, да се у наредном периоду очекује повећана концентрација полена амброзије у ваздуху, те самим тим и повећана опасност од избијања алергијских реакција и здравствених проблема код становништва. Амброзија иначе цвјета од почетка јула, но врхунац достиже од половине августа до половине септембра.

Према Одлуци Владе Републике Српске о мјерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзије, сузбијање и уништавање амброзије обавезни су спроводити власници и корисници површина пољопривредног обрађеног и необрађеног земљишта (вртови и баште, њиве, воћњаци, виногради, ливаде и др.), шуме и ловишта; власници и корисници грађевинског земљишта, изграђеног и неизграђеног. Ту спадају и субјекти који управљају водотоковима и каналима и површинама уз водотоке и канале; субјекти који одржавају површине уз јавне путеве и жељезничке пруге; субјекти који управљају парковима, националним парковима, гробљима и другим зеленим површинама; власници и корисници запуштених површина, поред путева, стаза, као и утрина, парлога, деградираних пашњака, запуштених паркова, искрчених мјеста у шумама и друго.

Одговорни субјекти који се не придржавају прописаних мјера за сузбијање и уништавање амброзије, могу се казнити за прекршај новчаном казном која је предвиђена Одлуком Владе РС. Савјетује се власницима и корисницима парцела да благовремено уклоне амброзију са својих парцела, да не чекају долазак инспектора и да се не излажу ризику од кажњавања.

Што се тиче последица по здравље грађана, алергијска реакција на амброзију се првенствено јавља на горњим дисајним путевима у виду: свраба, пецкања и сузења очију, удружено са кијањем, обилном секрецијом из носа, праћено отежаним дисањем, смањењем чула мириса и иритирајућим сврабом носа. Тежи облици алергије могу укључити напад астме, главобољу, раздражљивост.

Препоруке и савјети за заштиту од амброзије:

- Држите затворене прозоре стана или аутомобила, да би се спријечио улазак полена;

- Останите код куће ако је вјетровито;

- Избјегавајте активности на отвореном у вријеме кад је концентрација полена у ваздуху највећа (ујутру и током пријеподнева, а најмања је након кише);

- Често се пресвлачите, јер се полен задржава на одјећи;

- Не сушите веш напољу, јер влажна одјећа сакупља полен;

- Редовно усисавајте стан и бришите подове влажном крпом;

- Превентивно узимајте већу количину витамина Ц, кроз сокове лимуна, јабуке и ароније;

- Чешће туширање топлом водом;

Нажалост, алергија се још не може потпуно излијечити, али уз придржавање наведених мјера, могуће је смањити утицај на здравље становништва. У случају појаве тежих симптома, потребно је јавити се доктору.