BRATUNČANI, ČESTITAMO VAM NOVE SIMBOLE OPŠTINE!

Glavna slika

Skupština opštine Bratunac upravo je izglasala nove simbole opštine Bratunac, kojim su zamijenjeni prethodni, potpuno bezlični simboli. Oni će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom biltenu opštine.

Autor simbola je prof. Dragomir Acović, najcjenjeniji srspki heraldičar i autor, između ostalog, simbola Repbulike Srpske,  Beograda, Banja Luke, Kragujevca... Autor je izabran  na međunarodnom konkursu, koji je raspisala opština Bratunac

Iz blazona (tekstualnog opisa grba) izdvajamo:

"Grb Opštine predstavlja štit u kome je na plavom polju prepleteni i poljem otvoreni krst od srebrnih trnovih grana u čijoj se tački ukrštanja stabla i antena krsta nalazi crvena ruža zlatnog semena i zelenih zalistaka. Srednji grb je istovetan malom grbu, ali je štit krunisan srebrnom kamenom ozidanom bedemskom krunom sa tri vidljiva merlona, i sa dva srednjovjekovna štita koji nose grb Dinjičića (sedam puta rasečen crno i zlatno) između merlona krune. Ispod štita ispisano je crnim slovima BRATUNAC. Veliki grb je srednji grb Bratunca okružen čuvarima, i to - desno gologlavi Sv. Velikomučenik i Pobjedonosac Georgije odeven u poznorimski vojnički oklop preko plave tunike sa zlatnim peribrahionima, sa tirkizno plavim nogavicama i odgovarajućom obućom, ogrnut crvenim vojnim paludamentom prikopčanim na desnom ramenu malim srebrnim štitom sa crvenim krstom u njemu, sa desnom šakom na srcu, sa mačem opasanim o struk i sa bademastim zlatno opervaženim srebrnim štitom na kome je crveni krst na levom boku, a levo Sv. Despot Stefan Lazarević, zvani Visoki, krunisan i odeven prema kanonu vizantijskih despota epohe poznih Paleologa, uključujući tamno crvenu kolastu azdiju sa zlatnim peribrahionima, zlatan i draguljima ukrašen loros i manijakos i crveni plašt, koji u podignutoj levoj ruci nosi srebrni svitak; oba svetitelja oko glave imaju zlatan oreol. Oba čuvara drže rukom bližom štitu crno zlatom okovano koplje sa koga se u polje vije kvadratni steg Republike Srpske opšiven zlatnim resama (desno), odnosno Bratunca (levo), opšiven istim takvim resama. Steg Bratunca istovetne je sadržine kao štit osnovnog grba. Postament grba je prirodna zelena dolina između dva kupasta brda, u čijem je podnožju rukovet grana zlatnog lisnatog jesenjeg hrasta, sa zlatnom trakom ispisanom crnim slovima 1399 - BRATUNAC - 1927, i - ispod svega - sa plavom talasastom gredom."

 

Izvor Despotovina