NAČELNIK RANKIĆ: DUBOKO SAM UVJEREN DA ĆEMO U SUBOTU BITI PONOSNI JEDNI NA DRUGE

Glavna slika

Poštovani građani Bratunca,

 

U subotu, 2. jula 2022. godine, u našem gradu biće obilježeno 30 godina od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču koji postradaše u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995.

U ime Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču, a koji čine načelnici opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica, Šekovići, Osmaci i gradonačelnik grada Zvornika, pozivam vas da, u što većem broju, prisustvujete parastosu za 3267 ubijenih Srba.

Godinama unazad godišnjica stradanja i parastos su se održavali pred nekoliko stotina ljudi. Lično sam osjećao veliku sramotu zbog toga. Ove godine učinili smo sve što je bilo u našoj moći da tridesetogodišnjicu stradanja našeg naroda obilježimo na primjeren i dostojanstven način. Najavljen je dolazak nekoliko hiljada ljudi iz opština u okruženju. Veliki broj visokih zvanica iz političkog i javnog života Republike Srpske, Srbije i Crne Gore takođe je najavio svoj dolazak.

Sa nama će ove godine biti i Njegova svetost Partijarh srpski g-din Porfirije sa arhijerejima Srpske Pravoslavne crkve koji će služiti liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu.

Molim vas da na trenutak zaboravimo sve naše podjele kojima smo kao narod često skloni. Okupimo se svi zajedno oko 3267 mučenika i pomolimo za njihove duše. Neka naše jedinstvo tog dana bude jasna potvrda da su njihovi životi bili najbolje sjeme koje smo položili u temelje Republike Srpske, iz kojeg su nikli dostojni potomci.

Duboko sam uvjeren da ćemo u subotu biti ponosni jedni na druge.

Još jednom, hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da obilježavanje 30 godina od stradanja našeg naroda na ovim prostorima protekne dostojanstveno.

 

Načelnik opštine Bratunac,

Srđan Rankić

 

Subota, 2. jul 2022. godine,

 

Bratunački hram:

08.00 časova - Sveta arhijerejska Liturgija uz načalstvo Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Porfirija, Mitropolita Dabrobosanskog gospodina Hrizostoma i više arhijereja.

 

Gradsko i vojničko groblje:

10.30 časova – Parastos i polaganje vijenaca i cvijeća

 

Gradski trg:

12.00 časova – Kulturno-umjetnički program i obraćanje zvaničnika.