NAČELNIK RANKIĆ PORUČIO: ,,POTREBNO JE ISPOŠTOVATI ZAHTJEVE MALINARA I OBEZBIJEDITI POVOLjNE USLOVE ZA NjIHOVO DALjE DJELOVANjE”

Glavna slika

Danas su predstavnici Udruženja malinara ,,Vilamet” održali sastanak sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem. Malinari su na sastanku upoznali načelnika sa zahtjevima koje su uputili hladnjačarima. Oni su iskazali svoj protest i nezadovoljstvo zbog ovogodišnje ponuđene niske otkupne cijene maline. 

 

Rankić je pružio podršku malinarima u njihovim zahtjevima, ističući da je cijena maline za naše proizvođače trebala da prati tržišnu cijenu u okruženju. On takođe osuđuje sve prijetnje upućene malinarima, koji svoje pravo žele ostvariti kroz mirne proteste. 

 

Načelnik Rankić ocijenjuje da je logično očekivati veću cijenu maline u odnosu na proteklu godinu, iz razloga što je prošlogodišnja cijena maline plaćena 6,5 KM, plus PDV. Uzimajući u obzir velika poskupljenja azotnih đubriva, sredstava za zaštitu maline, kao i cijenu radne snage, nafte i naftnih derivata, očekivano je da cijena maline bude veća od ponuđene. 

 

Obzirom da se u opštini Bratunac preko 1.000 domaćinstava bavi uzgojem ovog voća,  Rankić smatra da je bitno ispoštovati zahtjeve malinara, te da će se time obezbijediti povoljni uslovi za njihovo dalje djelovanje. 

 

Cilj hladnjačara ne bi trebao biti usmjeren ka gašenju ovog zanimanja, oni bi trebali da podstaknu proizvođače na dalji razvoj, poručili su malinari.