(NE)ZAKONITA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE BRATUNAC?

Glavna slika

Na IX redovnoj sjednici Skupštine opštine Bratunac došlo je do kršenja procedure kojom se namjerava na nezakonit način izabrati novo rukovodstvo Skupštine i direktori javnih ustanova, navode odbornici koji su napustili današnje zasjedanje.

Naime, predsjednik Skupštine opštine Bratunac Radislav Jovanović uputio je obavještenje odbornicima lokalnog parlamenta u kome navodi da iz zdravstvenih razloga neće prisustvovati današnjem zasjedanju. Jovanović je uz to dostavio i obavještenje ljekara o privremenoj nesposobnosti za rad. Zbog upražnjenosti mjesta potpredsjednika SO Bratunac i nemogućnosti da se zasjedanje obavi, odbornici su odlučili da umjesto predsjednika i potpredsjednika Skupštinom predsjedava odbornik Brano Đurić, tvrdeći da je njihova odluka u skladu sa zakonom.

Nastavivši zasjedanje, odbornici su danas razriješili dužnosti predsjednika SO Bratunac, te na njegovo mjesto imenovali odbornika Jovicu Čelanovića, kadar SNSD. Za potpredsjednika su predložili i izglasali Radenka Milanovića, kadar SDS. Odbornici su razriješili dužnosti i direktore javnih ustanova i članove upravnih odbora, iako su neki od njih na ta mjesta imenovani putem javnog konkursa. Nakon toga, lokalni parlamentarci imenovali su direktore javnih ustanova i članove upravnih odbora iz kadra SNSD, DNS, US, SPS i SDS.

Odbornici SO Bratunac održali su današnju sjednicu bez prisustva načelnika ove opštine Srđana Rankića, iako je Rankić prethodno najavio da će u periodu održavanja sjednice biti odsutan zbog planiranih sastanaka, vezanih za razvoj opštine Bratunac. On je poručio da će izraziti svoj stav o današnjim dešavanjima po povratku sa službenog puta.

U narednom periodu o (ne)zakonitosti današnje sjednice izjasniće se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kada će ova priča dobiti konačan epilog.