OBAVJEŠTENjE ODBORA ZA ZDRAVSTVO OPŠTINE BRATUNAC

Glavna slika

Na 2. sjednici Odbora za zdravstvo Opštine Bratunac, održanoj 21. jula, odlučeno je da se izda upozorenje građanima, da se u narednom periodu očekuje povećana koncentracija polena ambrozije u vazduhu, te samim tim i povećana opasnost od izbijanja alergijskih reakcija i zdravstvenih problema kod stanovništva. Ambrozija inače cvjeta od početka jula, no vrhunac dostiže od polovine avgusta do polovine septembra.

Prema Odluci Vlade Republike Srpske o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije, suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su sprovoditi vlasnici i korisnici površina poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtovi i bašte, njive, voćnjaci, vinogradi, livade i dr.), šume i lovišta; vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta, izgrađenog i neizgrađenog. Tu spadaju i subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale; subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i željezničke pruge; subjekti koji upravljaju parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama; vlasnici i korisnici zapuštenih površina, pored puteva, staza, kao i utrina, parloga, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo.

Odgovorni subjekti koji se ne pridržavaju propisanih mjera za suzbijanje i uništavanje ambrozije, mogu se kazniti za prekršaj novčanom kaznom koja je predviđena Odlukom Vlade RS. Savjetuje se vlasnicima i korisnicima parcela da blagovremeno uklone ambroziju sa svojih parcela, da ne čekaju dolazak inspektora i da se ne izlažu riziku od kažnjavanja.

Što se tiče posledica po zdravlje građana, alergijska reakcija na ambroziju se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima u vidu: svraba, peckanja i suzenja očiju, udruženo sa kijanjem, obilnom sekrecijom iz nosa, praćeno otežanim disanjem, smanjenjem čula mirisa i iritirajućim svrabom nosa. Teži oblici alergije mogu uključiti napad astme, glavobolju, razdražljivost.

Preporuke i savjeti za zaštitu od ambrozije:

- Držite zatvorene prozore stana ili automobila, da bi se spriječio ulazak polena;

- Ostanite kod kuće ako je vjetrovito;

- Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom u vrijeme kad je koncentracija polena u vazduhu najveća (ujutru i tokom prijepodneva, a najmanja je nakon kiše);

- Često se presvlačite, jer se polen zadržava na odjeći;

- Ne sušite veš napolju, jer vlažna odjeća sakuplja polen;

- Redovno usisavajte stan i brišite podove vlažnom krpom;

- Preventivno uzimajte veću količinu vitamina C, kroz sokove limuna, jabuke i aronije;

- Češće tuširanje toplom vodom;

Nažalost, alergija se još ne može potpuno izliječiti, ali uz pridržavanje navedenih mjera, moguće je smanjiti uticaj na zdravlje stanovništva. U slučaju pojave težih simptoma, potrebno je javiti se doktoru.