OBAVJEŠTENJE OPŠTINSKE IZBORNE KOMISIJE

Glavna slika

REPUBLIKA SRPSKA

OPŠTINSKA IZBORNA KOMISIJA

BRATUNAC

Datum: 24.01.2022. godine

Broj: 3/22

 

O B A V J E Š T E Nj E

 

Opštinska izborna komisija Bratunac obavještava sve političke stranke, udruženja građana i građane opštine Bratunac da je Skupština opštine Bratunac, na sjednici održanoj dana 22.12.2021. godine, donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica Opštine Bratunac, br. 01-022-379/21.

Izbori će biti održani u svim mjesnim zajednicama na području opštine Bratunac, dana 27.02.2022. godine (nedelja) u vremenu od  9.00 do 17.00 časova.

Izbore za članove Savjeta mjesnih zajednica sprovodi Opštinska izborna komisija Bratunac i birački odbori u skladu sa odgovarajućim odredbama Izbornog zakona Republike Srpske, Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Zakona o lokalnoj samoupravi, Uputstva o organizovanju i sprovodenju izbora za članove savjeta mjesne zajednice, Statuta opštine Bratunac i Pravilnika o postupku organizacije i provođenja izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica Opštine Bratunac.

Kandidate za članove Savjeta mjesnih zajednica mogu predlagati (ovlašćeni predlagači):

  1. 1. Političke stranke koje na području opštine Bratunac imaju opštinski odbor ili drugi vid organizacije,
  2. 2. Udruženja građana koja djeluju na području opštine Bratunac i
  3. 3. Grupe građana i to:
  • - Najmanje 30 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice, a mjesna zajednica ima do 1000 registrovanih birača,
  • - Najmanje 50 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice, a mjesna zajednica ima od 1000 do 5000 registovanih birača,
  • - Najmanje 70 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice, a mjesna zajednica ima od 5000 do 10000 registovanih birača,
  • - Najmanje 100 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice, a mjesna zajednica ima više od 10000 registovanih birača,

Ovlašćeni predlagači predlažu najviše onoliko kandidata koliko se bira članova Savjeta za tu mjesnu zajednicu, a predloženi kandidati moraju, na dan raspisivanja izbora, da budu upisani u Centralni birački spisak i da imaju prebivalište na području mjesne zajednice za čiji se Savjet kandiduju.

Prilikom predlaganja kandidata ovlašćeni predlagači moraju voditi računa o ravnopravnoj polnoj zastupljenosti u skladu sa članom 20. Zakona o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, broj 32/10-prečišćen tekst), tako da je jedan od polova zastupljen najmanje 40% na kandidatskoj listi, kao i o teritorijalnoj zastupljenosti mjesne zajednice.

Zahtjevi za ovjer ukandidatskih listi podnose se na propisanim obrascima, a rok za podnošenje kandidatskih listi je 04.02.2022.. godine do 15.00 časova.

Ovlašćeni predlagači mogu predložiti po jednog člana biračkog odbora i njegovog zamjenika za provođenje izbora u mjesnoj zajednici u kojoj su podnijeli kandidatsku listu za izbor članova Savjeta mjesne zajednice.

Članovi biračkih odbora moraju biti upisani u Centralni birački spisak mjesne zajednice za koju se predlažu za imenovanje i moraju imati najmanje završenu srednju školu, odnosno III, IV ili V stepen stručne spreme, stručnost.

Prijedlozi za imenovanje za člana biračkog odbora podnose se Opštinskoj izbornoj komisiji uz svojeručno potpisanu izjavu predloženog člana biračkog odbora na propisanom obrascu.

Rok za predaju prijedloga za imenovanje za člana biračkog odbora je 11.02.2022. godine do 15 časova.

Svi potrebni obrasci mogu se preuzeti u sjedištu Opštinske izborne komisije koje se nalazi u zgradi Opštinske uprave opštine Bratunac i na veb stranici Opštine Bratunac.

Uputstvo o organizovanju i sprovođenju izbora za članove savjeta mjesne zajednice (neslužbeni prečišćeni tekst) i Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica Opštine Bratunac, mogu se preuzeti sa veb stranice Opštine Bratunac.

 

PREDSJEDNIK OPŠTINSKE

IZBORNE KOMISIJE

Ivana Milanović, s.r.

 

 

Upustvo o rokovima izbornih aktivnosti možete pogledati i preuzeti OVDJE.

 

obrazac_br1_bos

 

obrazac_br1_srb

 

obrazac_br2.1_bos

 

obrazac_br2.1_srb

 

obrazac_br2_bos

 

obrazac_br2_srb

 

obrazac_br3_bos

 

obrazac_br3_srb

 

obrazac_br4_bos

 

obrazac_br4_srb

 

obrazac_br5_bos

 

obrazac_br5_srb

 

obrazac_br6_bos_1

 

SG1 BO

 

SG1_bos