OBILjEŽAVANjE SVJETSKOG DANA DIJABETESA

Glavna slika

Svjetski Dan borbe protiv dijabetesa (WDD) se obelježava svake godine 14. novembra, na rođendan ser Frederika Bentinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin.

Obilježavanje ovog datuma predstavlja najveću svetsku kampanju usmjerenu na podizanje svesti o dijabetesu.

Dijabetes se smatra vodećim uzrokom smrti u svijetu.

Svakih deset sekundi u svijetu jedna osoba umre od bolesti čiji je uzrok dijabetes. Statistika govori da svako treće dijete koje je rođeno nakon 2000. godine ima prognozu da će razviti dijabetes, a svakog dana, kod više od 200 djece razvije se ova bolest. Predviđanja su da će do 2030. godine broj osoba sa dijabetesom porasti na 438 miliona. Prema istraživačkoj projekciji u narednih 25 godina broj oboljelih će se udvostručiti.

Republika Srpska nema utvrđen registar osoba sa dijabetesom, ali se broj oboljelih procjenjuje na 90.000. Zabrinjavajući je podatak da se dijagnoza dijabetesa postavlja najčešće 5 do 8 godina nakon oboljevanja. To je posljedica nedovoljne svjesti pojedinaca i društva o značaju kontrole nivoa šećera u krvi i prevencije nastanka dijabetesa i njegovih mnogobrojnih komplikacija.

Udruženja dijabetičara širom Republike Srpske obilježavaju 14 novembar. Udruženje dijabetičara iz Srebrenice i Udruženje osoba sa dijabetesom Bratunac u saradnji sa:  domovima zdravlja iz Srebrenice i Bratunca, Srednjoškolskim centrom Srebrenica, Crvenim krstom Srebrenica organizuje 12.11. akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i podjele propagandnog materijala na više lokacija:

  1. 1. Srebrenica-Z market
  2. 2. Sase- Mjesna zajednica
  3. 3. Fabrika za pocinčavanje Srebrenica
  4. 4. Petroprojekt Bratunac

Akcija ima za cilj podizanje svijesti građana o dijabetesu kao zdravstvenom problemu i potrebi uspostavljanja trajne i kvalitetne  saradnje između zdravstvenih ustanova, školskih ustanova, lokalne zajednice i nevladinog sektora u cilju borbe protiv dijabetesa.