OBILjEŽENA GODIŠNjICA STRADANjA SRBA U GORNjIM MAGAŠIĆIMA

Glavna slika

Prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na Spomen krst danas je na Bratunačkom groblju obilježeno 29 godina od stradanja osmoro srpskih civila iz sela Gornji Magašići. Za taj zločin, koji su počinili pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice, još niko nije odgovarao.

Od osam ubijenih mještana šest su bile žene, među kojima i trudnica Ljiljana Ilić.

-Ovaj predmet nalazi se u Sudu BiH i trebalo je da bude donesena odluka do kraja 2015.godine. Međutim, postupajući tužilac u Tužilaštvu BiH Edin Muratbegović, u januaru 2019.godine, donio je naredbu o obustavljanju istrage zbog navodnog nedostatka dokaza. Navodno će se nastaviti istraga za paljenje i uništavanje srpske imovine, izjavila je novinarima predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović koja je istakla da je Tužilaštvo BiH odbilo prigovor ove organizacije na obustavljanje istrage navodeći da je neosnovan.

Porodice žrtava iz Gornjih Magašića ogorčene su na nepravdu pravosudnih institucija BiH, jer za zločin koji je počinjen u tom selu nad civilima niko nije odgovarao.