OTVOREN EKO SORA KAMP "ZASAVICA 2023" KOD SREMSKE MITROVICE

Glavna slika

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović, u pratnji šefa kabineta Draška Stevanovića i direktora kompanije d.o.o. "Petroprojekt" Janka Petrovića, danas je prisustvovao otvaranju Eko SORA Kampa "Zasavica 2023", u organizaciji Specijalnog rezervata prirode "Zasavica" Grada Sremske Mitrovice i Vlade Republike Srbije preko kancelarije Ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

Kamp traje od 10. do 17. jula, a na istom učestvuje i 30 članova KUD-a "Most" iz Bratunca starosti između 14 i 20 godina.

Cilj ovog kampa je da se ohrabre djeca i mladi Srbi u dijaspori i okruženju da otkriju šta je kulturno nasleđe njihove otadžbine kada je u pitanju volonterski rad, istraživanje zaštićenog prirodnog dobra i aktivnosti na mjerama sanacije ekosistema uklanjanjem alohtonih invazivnih vrsta na pašnjaku Valjevac. Mladi će sedmodnevnim boravkom, osim radnih aktivnosti u Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica" imati i društvene aktivnosti, odnosno posjete istorijskim i kulturnim objektima i institucijama u Sremskoj Mitrovici i Fruškoj Gori, te radionice u kojima se uče ili obnavljaju znanja i vještine iz srpskog jezika, istorije, geografije, učenje jednog starog zanata i uspješne komunikacije i volonterskog aktivizma kao i mogućnost da pokažu svoju kreativnost, orginalnost i vještine.

Načelnik Prodanović je razgovarao sa ministrom bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđem Milićevićem, čije ministarstvo finansira i pomaže ovaj kamp. U razgovoru je istaknuto da je to prvi od 22 kampa koji će biti otvoren u 20 gradova i opština u Srbiji, pri čemu je načelnik izrazio zadovoljstvo ovakvim projektom i idejom da se mladi Srbi iz dijaspore okupe u Srbiji kroz kamp koji je osmišljen kao 1. srpska omladinska radna akcija (1. SORA) što će im omogućiti da se bolje upoznaju sa kulturom i nasleđem otadžbine i da ojačaju vezu sa njom.