PARASTOS I OSVEŠTANjE SPOMEN SOBE U BJELOVCU

Glavna slika

Danas je kod Crkve Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac osveštana spomen-soba i služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su njih 68 masakrirale muslimanske snage iz Srebrenice na današnji dan 1992. godine.

Osveštanje spomen-sobe obavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je služio i parastos. U obraćanju prisutnima on je rekao da je nad srpskim narodom na ovim prostorima vršena vjekovna nepravda, ali da uprkos toj činjenici srpski narod vjeruje u pobjedu.

-Bez obzira na nepravdu, vjerujemo i vjerovaćemo u pobjedu dobra, pobjedu Boga nad zlom, pobjedu vaskrsenjem nad smrću. Zato i živimo i nadamo se i radujemo se da je Gospod preko naših i vaših molitva blagoslovio da svi oni danas budu u carstvu nebeskom. Oni isto tako očekuju od vas da opravdate njihova stradanja i patnje, da ih nikada ne zaboravite i da obnovite ponovo njihove živote ovdje, jer nema veće svetinje danas, nego obnoviti život. Danas kada se sjećamo svih njih vjerujemo da su oni sa nama ovdje prisutni da se raduju što ih nismo zaboravili i što smo im podigli ovu spomen-sobu, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, te dodao da su ovakva okupljanja od značaja za budućnost srpskog naroda.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić u svom obraćanju, istakao je da srpski narod ne zaboravlja etničko čišćenje i zločinački pokušaj istrebljenja svega što je srpsko i pravoslavno.

-Pamtimo svako ime i prezime nedužno stradalog Srbina i naše oskrnavljene svetinje, uništene freske i ikone. Pamtimo krvave kućne pragove, suze majki, krv nejači. Pamtimo krvave ruke zlikovaca, kako zlostavljaju nedužne žene i djecu. Mi ćemo se boriti sjećanjima i ovako okupljeni podsjetićemo ubice na njihove zvjerske zločine. Nikada im nećemo priuštiti bezbrižan san, kao što ni oni nisu dopustili da 14-og decembra 1992.godine mirno spavaju djeca, žene, stari i nemoćni stanovnici sela Bjelovac, Sikirić i Loznička Rijeka.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović, ocijenila je da nema pravde za srpski narod, te da je pravda ostala zaključana u ladicama međunarodnih i domaćih institucija nepravde.

Osveštanju spomen-sobe i služenju parastosa prisustvovale su porodice poginulih stanovnika sela Bjelovac, Sikirić i Loznička Rijeka, načelnici opština Bratunac i Srebrenica, predsjednik i nekoliko odbornika Skupštine opštine Bratunac, kao i predstavnici udruženja koja su proistekla nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata.