POČELA IZRADA OMLADINSKE POLITIKE

Glavna slika

U Skupštinskoj sali održan je satanak koordinacionog tijela za izradu „Omladinske politike“ opštine Bratunac za period 2022 do 2026.godine.

Lokalna omladinska politika predstavlja opredjeljenost lokalne samouprave za unapređenje položaja mladih, te je u proteklom vremenskom periodu sprovedeno istraživanje o problemima i potrebama mladih na području naše opštine.

Analiza položaja i potreba mladih obuhvatila je 360 mladih osoba od 15 do 30 godina. Ova analiza ukazala je na potrebe i probleme mladih iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture, sporta, aktivizma i učešća mladih u odlučivanju, zapošljavanja i samozapošljavanja, te sigurnosti.

Koordinaciono tijelo sastavljeno je od predstavnika svih sektora od interesa za mlade, kako bi se sve oblasti koje su predviđene da budu sastavni dio dokumenta uredile i kako bi se ponudili odgovarajući sadržaji za mlade.

„Omladinska politika“ donosi se na nivou Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave na period od pet godina. Na osnovu usvojene „Omladinske politike“, Republika Srpska i jedinice lokalne samouprave donose akcioni plan provođenja omladinske politike za period od godinu dana. Akcioni plan provođenja „Omladinske politike“ donosi se u roku od 30 dana od dana usvajanja budžeta za godinu za koju se akcioni plan donosi.

„Omladinsku politiku“ i akcioni plan provođenja iste za područje jedinice lokalne samouprave donosi Skupština opštine na prijedlog nadležnog organa jedinice lokalne samouprave i Komisije za mlade.

 

Analizu rezultata istraživanja položaja i potreba mladih opštine Bratunac možete preuzeti ovdje.