POČELO SNIMANjE DOKUMENTARNOG FILMA “SVJEDOK”

Glavna slika

U Kravici, kod Bratunca, danas je počelo snimanje istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok", režisera Denisa Bojića, u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Stanovnicima Podrinja za veliki odziv današnjem snimanju zahvalili su se režiser Bojić i načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, jer je povorku sjećanja činilo oko 1.000 muškaraca, žena i djece. Oni su istakli da je snimanje i povorka sjećanja počelo od 10.00 časova i trajalo je oko tri sata.

Režiser Bojić rekao je da se, osim snimanja scena za film, na ovaj način odaje počast svim nevinim srpskim žrtvama sa ovog područja i cijele Republike Srpske.

- Osim dokumentima, svjedočenjima i arhivskom građom i masovnošću povorki sjećanja, pokazaćemo šta se sve dešavalo, koliko je ljudi i na kakav način stradalo, ali i da smo i dalje živi i da ostajemo na ovom prostoru, poručio je Bojić.

Bojić je naveo da film govori o doktoru Zoranu Stankoviću sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije.

- Doktor Stanković je zadužio srpski narod i ovo je pomen i zahvalnost njegovom djelu i imenu, kao i svim nevinim žrtvama. Ovo je svjedočanstvo koje ostavljamo našoj djeci da znaju šta se događalo i da ne uče tuđu lažnu istoriju o dešavanjima na ovim prostorima u posljednjem ratu - naglasio je Bojić.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić rekao je da je opština pružila kompletnu logistiku za snimanje dokumentarnog filma u stradalničkoj Kravici, te da je ovo vid odavanja zahvalnosti i priznanja doktoru Stankoviću i svim stradalim Srbima Kravice i Republike Srpske.

Poslije Kravice, snimanje će biti nastavljeno na još četiri lokacije gdje su počinjeni masovni zločini nad Srbima, i to 6. februara u Mrkonjić Gradu, a zatim u Brodu, Šekovićima i Zvorniku.