POČETAK RADA CARINSKE ISPOSTAVE NA MOSTU BRATOLjUB

Glavna slika

Povodom početka rada Carinske ispostave na lokaciji Graničnog prelaza Bratunac (Novi most), načelnik opštine Lazar Prodanović, održao je danas sastanak sa pomoćnikom direktora Sektora za carine, Vladimirom Dragičevićem, šefom Odsjeka za carinske poslove Regionalnog centra Tuzla, Zoranom Gajićem i šefom Carinske ispostave Bratunac, Aleksandrom Perićem.

Razgovarano je o potencijalima rada nove carinske ispostave i razvoju koji će ona donijeti ovoj lokalnoj zajednici.

"Opština Bratunac je kod Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine inicirala početak rada Carinske ispostave na novom mostu Bratoljub, čije će otvaranje povećati frekvenciju teretnog saobraćaja i promet robe na ovom području, što će značajno doprinijeti rastu prihoda, ali i povećnju broja zaposlenih u opštini Bratunac" rekao je Prodanović. Istakao je da će otvaranje ovog carinskog terminala ubrzati proces izgradnje obilaznice, ali i izgradnje bescarinske zone kod ovog mosta, na čemu opština intezivno radi.

"Ovo će omogućiti brži privredni rast Srednjeg Podrinja" rekao je Prodanović.

Kako su istakli u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Carinski referat Granični prelaz Bratunac - Novi most, počinje obavljati poslove iz svoje nadležnosti u vezi sa međunarodnim drumskim saobraćajem preko Graničnog prelaza Bratunac (Novi most).

Novoizgrađeni most "Bratoljub" , između Bratunca i Ljubovije, na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije, zajednički granični prelaz i carinski terminal Bosne i Hercegovine i Srbije su zvanično pušteni u funkciju u novembru 2021. godine za međunarodni promet putnika. Uprava za indirektno oporezivanje BiH je izgradila zajednički prelaz, a Vlada Republike Srpske pristupne saobraćajnice.