PROMOVISANA INICIJATIVA ZA OBILjEŽAVANjE SVJETSKOG DANA IZBORA

Glavna slika

Prvog četvrtka u februaru širom regiona obilježava se manifestacija povodom Svjetskog dana izbora.

Na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope, održanoj u Mađarskoj 2005. godine, dogovoreno je pokretanje inicijative da se prvi četvrtak u mjesecu februaru utemelji kao dan koji bi predstvljao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno Svjetski dan izbora.

S tim u vezi, Opštinska izborna komisija Bratunac je u sklopu svojih redovnih aktivnosti a u saradnji sa JU SŠC Bratunac, organizovala edukaciju za mlade birače, učenike završnih razreda i učenike koji će do oktobra 2024. godine biti punoljetni sa ciljem buđenja svijesti mladih o važnosti izbora, upoznavanja istih o biračkim pravima, izbornom procesu  i izazovima koje izborni proces nosi, ali sa posebnim akcentom na važnost profesionalnog i nepristrasnog odnosa izborne administracije.

OIK Bratunac je u sklopu inicijative za obilježevanje Svjetskog dana izbora u saradnji sa JU SŠC Bratunac izvršila edukaciju učenika u Skupštinskoj Sali opštine Bratunac, gdje ih je upoznala o važnosti izbora, izbornom procesu, važnosti izlaska na izbore i svim izazovima koje izborni proces nosi sa sobom.

Takođe OIK Bratunac je pozvao sve zaintresovane da se prijave na edukaciju koju će OIK provoditi u ovoj godini u cilju osposobljavanja kadrova za rad u biračkim odobrima i formiranja rezervne liste OIK Bratunac za potrebe angažovanja u biračke odbore.

Ovim putem se zahvaljujemo JU SŠC Bratunac, direktoru, profesoru Ranku Jakovljeviću, kao i učenicima na izuzetnoj saradnji.