REALIZOVANA IDEJA MLADIH - POSTAVLjENE PARKOVSKE KLUPE U BRATUNCU

Glavna slika

U okviru projekta "Mladi lideri u zajednici" koji implementira UŽ "Forum žena" Bratunac, danas su u Bratuncu postavljene parkovske klupe u blizini Gradskog stadiona i dječijeg igrališta.

Dragana Đurić aktivistkinja UŽ "Forum žena" Bratunac i koordinator na projektu "Mladi lideri u zajednici" kaže da je oko 60 mladih ljudi iz pet lokalnih zajednica, učestvovalo na različitim aktivnostima, a jedna od njih je i "Moć podrške vršnjaka iz zajednice društveno odgovornim procesima".

"U okviru radionica mladi su definisali po jednu društveno odgovornu akciju. U Bratuncu mladi su odlučili da postave parkovske klupe u blizini Gradskog igrališta i dječijeg igrališta. U Vlasenici je to nabavka vrteške sa sjedalicama i ogradicom za dječije obdanište ,,Prvi koraci” , u Milićima će biti rekonstruisan teren za odbojku na pijesku u Zvorniku to je registracija Omladinske organizacije i u Kalesiji postavljanje dvije parkovske klupe na šetalištu i u neposrednoj blizini omladinske organizacije "Trik" - istakla je Đurićeva.

Mladi Bratunca, okupljeni u Omladinskom klubu od mnogih ideja koje su imali, odabrali su upravo postavljanje parkovskih klupa - kaže Vuk Milanović, član Omladinskog kluba u Bratuncu.

"Imali smo mnogo ideja, ali smo na kraju ipak odlučili da su klupe najbolji izbor. Smatramo da male stvari unapređuju život u zajednici. U našem Omladinskom klubu imamo 20 članova i pored ove aktivnosti imali nekoliko edukativnih, što nam omogućava da se više uključimo u život lokalne zajednice " - rekao je Milanović.

Valentina Mlađenović, član Omladinskog kluba Bratunac, aktivistkinja je već dvije godine.

“Što se tiče samog aktivizma i volontiranja, to je moja trenutno najbolja odluka zato što pored znanja u školi, neformalno znanje koje dobijamo na radionicama je neprocjenjivo. Apelovala bih na građane da čuvamo ove klupe koje smo postavili, jer ovo je sve naše, zajedničko. Voljela bih kada bi se građani više aktivirali jer jako je lijep osjećaj kada nešto uradite za grad u kojem živite" - naglasila je Valentina.

Maja Davidović, službenik za informisanje i odnose s javnošću opštine Bratunac , pohvalila je rad nevladinog sektora na području opštine.

“Želim da pohvalim djelovanje nevladinog sektora na području opštine Bratunac, a što se tiče ovog projekta radi se o jednoj lijepoj i pozitivnoj priči koja će spojiti sve generacije. Posebno me raduje što su kreatori ove ideje mladi ljudi. Ovo je njihov način borbe za bolju opštinu i bolju budućnost. Ponosni smo što imamo ovakvu omladinu " - ocijenila je Davidovićeva.

Tijana Zečić iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno - komunalne poslove u opštini Bratunac napominje da Opština Bratunac podržava projekte nevladinih organizacija i dodaje da ovakvi projekti čine lokalnu zajednicu ljepšom i urbanijom.

“Zaista se nadam da će biti još ovakvih ideja za koje su zaslužni mladi ljudi, i koje će unaprijediti našu opštinu" - pojasnila je Tijana Zečić.

Projekat "Mladi lideri u zajednici" UŽ "Forum žena" Bratunac realizuje od 01. februara do 30. juna 2022. godine, na području pet lokalnih zajednica : Bratunac, Milići, Vlasenica, Kalesija i Zvornik.

Aktivnosti projekta “Mladi lideri u zajednici” realizuju se zahvaljujuci Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projektu kojeg implementira IOM, a finansira Austrijska razvojna saradnja.

 

Izvor: Radio Magic