SVEČANO OBILjEŽEN DAN OPŠTINE BRATUNAC

Glavna slika

Povodom 25.septembra – Dana opštine Bratunac danas je u Domu kulture održana svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj su uručena opštinska priznanja i nagrade institucijama, kolektivima i pojedincima, koji su doprinijeli razvoju i afirmaciji ove lokalne zajednice. Program svečanog obilježavanja obogaćen je nastupom bratunačkog kulturno-umjetničkog društva „Most“  i video zapisom o opštini Bratunac.

Načelnik opštine Srđan Rankić istakao je u obraćanju gostima i nagrađenima da je danas prikazana većina projekata, koji su realizovani u ovoj opštini u proteklih devet mjeseci.

-Naš cilj je da se  nastavi kontinuitet gradnje, razvoja, dobrih ideja i projekata i da Bratunac učinimo boljim mjestom za život. Realizovali smo prioritetne aktivnosti, kao što su proširenje kapaciteta dječijeg vrtića, besplatan prevoz za đake, uređenje javnih površina, uređenje gradskog i prigradskih dijelova grada, te još mnogo toga, rekao je Rankić najavljujući da je sljedeći korak ekonomsko osnaživanje Bratunca i otvaranje novih radnih mjesta.

-Prije dva dana potpisao sam ugovor sa predstavnikom kompanije iz Srbije za izgradnju prvog proizvodnog pogona u slobodnoj zoni Bratunac. Ovom saradnjom započinjemo planirane aktivnosti, o kojima smo govorili u proteklom periodu. Cilj nam je da dovedemo što više investitora i samim tim omogućimo poslove za što veći broj stanovnika  opštine Bratunac, kao i stanovnika susjednih opština sa obje strane rijeke Drine, naglasio je načelnik Rankić. Dodao je da otvaranje mosta „Bratoljub“ i pokretarnje bescarinske zone nagovještava novu epohu za Bratunac, jer će ova opština postati centar ekonomskog razvoja srednjeg Podrinja, a ulaganja domaćih i stranih investitora podsticaj privredi, poljoprivredi i turizmu.

-Planove moramo imati, ali ne smijemo zaboraviti da pokažemo poštovanje prema onima, koji na najbolji način pomažu i promovišu našu opštinu, a danas smo tu da im odamo javno priznanje i zahvalnost za sve što su učinili i čine za našu opštinu. Iskreno sam vam zahvalan, jer  vaš uspjeh je i moj uspjeh, zaključio  je  načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić  obraćajući se prisutnima na svečanoj sjednici Skupštine opštine, na kojoj je lično uručio opštinska  priznanja i nagrade dodijeljene povodom Dana opštine.

Najviše priznanje „Plaketu“ opštine, u ime njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog gospodina Hrizostoma, primio je arhijerejski namjesnik srebreničko-podrinjski, protojerej stavrofor Dušan Spasojević, koji je istakao da Srpska pravoslavna crkva živi sa svojim narodom, zajedno čuvajući pravoslavnu tradiciju, nacionalni identitet i kulturno nasljeđe. On je prenio blagoslov od mitropolita Hrizostoma, koji se zahvalio na ovom visokom odlikovanju.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Milorad Krajšumović istakao je u obraćanju nakon preuzimanja „Plakete“ opštine Bratunac da u potpunosti svjestan da je priznanje lakše dobiti, nego ga nositi.

-Ovo vaše priznanje nam puno znači. Ovo nam je nadahnuće i podstrek za budući rad, ali i obaveza da istrajemo u našim namjerama i ostanemo na pravom putu, kako bi bili dostojni predstavnici predaka i bili na ponos naših potomaka, rekao je Krajšumović ocijenivši da je priznanjem, koje je dobio ovaj puk, otvoreno novo poglavlje saradnje sa Opštinom Bratunac koje će u narednim godinama biti sve plodonosnije. 

-Mladost i energija koju sam ovdje vidio uvjerava da će opština Bratunac i njeni stanovnici ići putem napretka, ocijenio je Krajšumović.

Podsjećajući na ovogodišnju proslavu Vidovdana – Dana Vojske Republike Srpske u manastiru Svete Trojice u Sasama, on je izrazio veliku zahvalnost  za podršku ovoj manifestaciji.

-Vi ste nas sa radošću dočekali dragi Bratunčani a Treći pješadijski puk i njegovi pripadnici su dokazali da dostojno njeguju našu tradiciju, ali i vrijednosti, koje streme napretku i budućnosti, naglasio je Krajšumović.

Povodom Dana opštine Bratunac načelnik Srđan Rankić uručio je ukupno 22 novčane nagrade najuspješnijim studentima. Na osnovu Javnog poziva za dodjelu nagrada, prvorangirani studenti od prve do pete godine nagrađeni su sa 200 KM, a ostali su dobili nagrade u iznosu 100 KM. 

Nakon svečane sjednice Skupštine opštine Bratunac za goste i nagrađene pripremljena je zakuska u sali Opštine.