SVEČANO OTVOREN GRANIČNI PRELAZ I MOST „BRATOLjUB“

Glavna slika

U Bratuncu je danas svečano otvoren granični prelaz i most „Bratoljub“, koji spaja ovu opštinu sa susjednom opštinom Ljubovija. Svečanosti su prisustvovale brojne delegacije iz Republike Srpske, BiH i Srbije, te mnogobrojni građani sa obje strane rijeke Drine, koji su ovaj istorijski događaj čekali više od deceniju i po.

O značaju otvaranja ovog graničnog prelaza i mosta govorio je načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić koji je citirajući srpskog nobelovca Ivu Andrića istakao da su mostovi mjesto na kome se ukršta najveći borj ljudskih potreba.

- Datum, 28. novembar 2021. godine sigurno će ostati zabilježen zlatnim slovima u novijoj istoriji opštine Bratunac. Otvaranje mosta "Bratoljub", čije samo ime nosi posebnu ljepotu i simboliku, za nas, stanovnike Bratunca i Ljubovije, nije običan čin puštanja u rad jednog građevinskog objekta. On predstavlja pruženu bratsku ruku Bratuncu i Republici Srpskoj. Ta pružena ruka neka bude tek početak uspješnih ekonomskih projekata, kulturnog povezivanja i svake druge saradnje koja je osnova stvaranja bolje budućnosti našeg naroda. Preko ovog mosta će brže, bolje i sigurnije stići brat do brata, poslovni partner do poslovnog partnera, roba do kupca i putnik do kuće, rekao je načelnik Rankić, izrazivši u ime građana i u svoje lično ime, najiskreniju zahvalnost svim graditeljima. On je ocijenio da posebna zahvalnost pripada bratskoj Srbiji i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je pružio svesrdnu podršku Republici Srpskoj i opštini Bratunac.

Predsjednik opštine Ljubovija Milan Janković  istakao je u zvaničnom obraćanju prisutnima da je današnji dan veliki za opštine Ljubovija i Bratunac, kompletno srednje Podrinje, Republiku Srpsku, Srbiju i BiH.

-Ova divna građevina će nas godinama spajati i pomoći da se ekonomski razvijamo i da budemo bliži jedni drugima, te da ostvarimo petnaestogodišnji san o spajanju dvije obale rijeke Drine, rekao je Janković ističući da će most „Bratoljub“ biti najveći „u srcima svih nas i da će nas uspešno spajati i bratimiti“.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je poručio da je ovo veliki dan za Srpsku i Srbiju i da sam naziv „Bratoljub“ govori više nego što bilo ko može da kaže.

-Ovo je prvi zajednički granični prelaz Srbije i BiH  i ovakve granične prelaze trebalo bi graditi u budućnosti, kako bi olakšali sve procedure za one koji treba da koriste ovakve objekte. Ovaj prelaz, prostor, objekat treba da omogući prosperit ljudima koji žive i sa jedne i sa druge strane rijeke Drine. To je bila vizija kada je dogovarana izgradnja, da sa jedne i druge strane niknu poslovne zone, da se grade objekti i zaposle ljudi, koji treba ovdje da rade i ostanu, naglasio je Višković koji je, u ime institucija Republike Srpske, izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je omogućio da se izgradi most „Bratoljub“

Zahvalnost Srbiji izrazio je i ministar komunikacija i transporta u Svjetu ministara BiH Vojin Mitrović koji je rekao da novi most spaja dvije obale, dva naroda i dvije države.

-Ovaj most spaja Srbiju, prije svega sa Republikom Srpskom a onda i BiH. On spaja dvije ekonomije, jer mostovi, pored toga što spajaju ljude, omogućavaju i povezivanje infrastrukture, kao i razvoj ekonomije na teritoriji kako Bosne i Hercegovine, tako i Republike Srpske i Srbije, ocijenio je Mitrović ističući da je danas otvoreni granični prelaz prvi zajednički između Srbije i BiH , te da će se u budućnosti graditi ovakvi prelazi jer, kako je istakao,  protok robe, putnika i kapitala između dvije države, regije i opštine teče uz samo jednu provjeru, što će omogućiti ekonomski i kulturni razvoj na ovom području.

Svečanom otvaranju prisustvovao je izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin koji je zvanično obraćanje počeo riječima: „Dabogda ga u dobru prelazili sa obje strane“.

-I da zapamtimo : Drina je granica onoliko, koliko mi hoćemo i odlučimo. Drina mora da nas spaja sa obje strane. Ovaj most je nada. Dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, Republika Srpska će biti čuvana, branjena, pomagana gdje god treba i kada god treba. Svaka potreba Republike Srpske je potreba Srbije, svaki uspjeh Srpske nas raduje, a svaka tuga i muka pogode, poručio je Vulin zaključivši da između braće ne može i ne smije biti granica.

Vlada Srbije uložila je 13 miliona maraka za izgradnju mosta „Bratoljub“, a Uprava za indirektno oporezivanje BiH oko 14 miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza. Vlada Republike Srpske finansirala je izgradnju pristupnih saobraćajnica.