U BRATUNCU OBILjEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

Glavna slika

Opština Bratunac obilježila je prigodnim programom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Povodom proslave današnjeg praznika, načelnik opštine Bratunac  Srđan Rankić, novčano je nagradio osnovce čiji su likovni i literarni radovi od strane komisije proglašeni najboljim.

Prvu mjesto za likovno stvaralaštvo osvojila je Una Ateljević, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić“, drugo mjesto Stanislava Jokić, učenica osmog razreda OŠ “Branko Radičević“, dok je treće mjesto pripalo Jovani Đokanović, učenici sedmog razreda OŠ “Vuk Karadžić“.

Za literarno stvaralaštvo nagrađeni su Filip Janković, učenik šestog razreda OŠ “Petar Kočić“, Sanja Petrović, učenica osmog razreda OŠ “Vuk Karadžić“ i Marta Zarić, učenica sedmog razreda OŠ “Branko Radičević“.

Pred velikim brojem Bratunčana, članovi Kulturno umjetničkog društva “Most“  predstavili su srpsku kulturu, tradiciju i istoriju maestralnim folklornim nastupom, a nakon toga stihove “Prkosne pesme“, Dobrice Erića, govorila je Jana Cvetković.

Načelnik opštine Bratunac, Srđan Rankić, ukazao je na važnost ovog praznika, ističući da  je danas veliki dan za Republiku Srpsku i Srbiju, kao i za sav srpski narod.

- Srbina nije milovala istorija. On tačno zna šta je stradanje, muka, nevolja, ali zna i šta je vaskrsnuće. Zna za prošlost i nasljedstvo oca i pradjeda. Zna za jedan jezik, jedno pismo - ćirilicu, jednu vjeru - pravoslavnu, jedan Časni krst i jednu trobojku. Zna za ponos! Srpski narod danas slavi praznik koji simbolizuje našu vječnu težnju za slobodom i očuvanjem jedinstvenog nacionalnog prostora, koji garantuje zaštitu i opstanak našeg naroda, njegove tradicije, identiteta i kulture, rekao je načelnik Rankić u svom obraćanju.

On je čestitao praznik srpskom narodu u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i svim Srbima širom svijeta, uz poruku da srpski narod treba da ostane ujedinjen.

Podsjećamo, Republika Srpska i Srbija 15. septembra obilježavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.