U BRATUNCU OTVOREN SAJAM,, DANI MALINE 2022"

Glavna slika

Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma "Dani maline 2022", koji je okupio 30 izlagača iz Republike Srpske i Srbije, otvorili su danas u Bratuncu načelnik ove opštine Srđan Rankić i direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Predrag Sladojević.

Rankić je naglasio da je protekla godina bila jako izazovna za proizvođače malina na području opštine Bratunac. Bratunački malinari, pretrpjeli su veliku štetu izazvanu gradom koji je umanjio prinose roda, iz tog razloga opština je kroz razne projekte malinarima pružila podršku.

-Želeći da pomognemo koliko je u našoj moći, donijeli smo odluku da se proizvođači malina na području opštine Bratunac tokom ove godine, oslobode plaćanja troškova za usluge navodnjavanja zasada. Pored toga, malinarima smo obezbijedili proširenje mreže za navodnjavanje malinjaka i drugih poljoprivrednih površina. Našu pomoć usmjerili smo i ka javnom preduzeću DOO ,,Malina-Bratunac” , te smo obezbijedili isporuku 20.000 matičnih sertifikovanih sadnica maline koje su uvezene iz Holandije. Trudili smo se, a to činimo i danas, da obezbijedimo bolju putnu infrastrukturu u bratunačkim selima kako bi našim poljoprivrednim proizvođačima obezbijedili povoljnije uslove za rad, rekao je Rankić u svom obraćanju.

On očekuje da će ovogodišnji prinosi malinara iz Repiblike Srpske i Srbije biti bolji, kao i veća zarada u odnosu na proteklu godinu. Dodao je još da je opština Bratunac lider u proizvodnji maline u Republici Srpskoj, jer se u ovoj opštini preko 1.000 domaćinstava bavi uzgojem ovog voća, te da je jedan od strateških ciljeva opštine Bratunac razvoj malinarstva.

Rankić je naglasio da se njegovanjem tradicije ovog sajma odaje priznanje svim vrijednim malinarima, te da se na taj način radi na promoci najpoznatijeg bratunačkog brenda. On je izrazio zahvalnost svim izlagače iz Repiblike Srpske i Srbije, koji su uzeli učešće u današnjem sajmu, kao i gostima i posjetiocima sajma.

Prisutne je pozdravio i direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Predrag Sladojević, nakon čega je zajedno sa načelnikom Rankićem i građanima obišao sajmovske štandove.

Tokom sajma dodijeljene su novčane nagrade i zahvalnice malinarima, koji su se takmičili na izboru za najbolji zasad maline. Prvo mjesto osvojio je Radovan Pavlović, drugo Ivan Stojanović, dok je nagradu za treće mjesto dobio Žarko Mićić.

Pjesmom i igrom, posjetioce sajma zabavljali su članovi Kulturno umjetničkog društva ,, MOST". Oni su nastupili sa koreografijom ,,Žetelački običaj iz Bratunca i okoline - Srpske igre iz Podrinja".

Na takmičenju za najbolji kolač od maline, pod nazivom ,,Malini u čast, s malinom u slast", prvo mjesto osvojila je Marijana Vasić, drugo JU za dječije vaspitanje i obrazovanje ,,Radost” Bratunac, dok je treće mjesto pripalo Mileni Simić. Učešće je uzelo 18 takmičarki iz Republike Srpske i Srbije.

Za sutra je planorano takmičenje u pripremi ribljeg kotlića, koje će se održati na Rajskoj plaži sa početkom od 10.00 časova.

Organizator i pokrovitelj ove manifestacije je Opština Bratunac i bratunačka Turistička organizacija u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.