ISTORIJSKI ČAS O STRADANjU SRBA

Glavna slika

"Narod koji ne nauči ništa iz svoje istorije, osuđen je da je ponavlja."

Danas je u sali Doma kulture u Bratuncu, u organizaciji Odbora za obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-95. god. održan Istorijski čas za učenike bratunačkih osnovnih i srednjih škola na temu "Stradanje Srba u srednjem Podrinju i Birču u HH vijeku".

Stradanja srpskog naroda na ovim prostorima, kroz čitav HH vijek, bila su biblijskih razmjera.

Zločini, koje su nad Srbima činili austrougarski osvajači i njihovi domaći pomagači, brzo su zbog mirnog suživota zaboravljeni u Kraljevini Jugoslaviji. Srbi su tada napravili nezapamćen čin u istoriji - zbog ideje jugoslovenstva amnestirali smo zločince i preveli ih u pobjednike. Ta istorijska greška bila je uvod u veliko stradanje srpskog naroda.

Jedini i pravi genocid koji je izvršen na ovim prostorima bio je genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu (NDH). 700 000 Srba je ubijeno u Jasenovačkom logoru smrti, a broj stradalih Srba širom Jugoslavije bio je i veći. Nakon ovog rata, u kojem su Srbi bili jedini narod koji je pružao otpor fašizmu, ponovo smo, zbog suživota i licemjernog bratstva i jedinstva, napravili istu grešku - amnestirali smo zločince i preveli ih u pobjednike.

Komunistička istorija nas je učila o milion žrtava antifašizma, skrivajući iza te riječi surovu istinu, da su te žrtve u najvećem broju bili Srbi, samo zato što su Srbi i samo zato što su pravoslavci.

Danas se u BiH pokušava primjeniti još opasniji model revizije istorije. Ponovo se amnestiraju zločinci, ali se sada žrtva proglašava dželatom, agresorom i genocidnim narodom.

Svjedoci ste drakonskih kazni, raznih međunarodnih i domaćih sudova, za naše očeve, djedove, stričeve, ujake, braću...

Kažu, bili su zločinci!

Nisu, djeco! Bili su i ostali naši heroji. Oni pali, bili su najbolje sjeme koje smo usadili u temelje Republike Srpske. Njihovi plodovi ste vi. Slobodni, hrabri, mladi i pametni potomci. Potomci, koji danas kao sunce osvjetljavaju mrak u koji su nas čitav jedan vijek gurali.

I kao što smo kroz vijekove, kao tiha voda koja roni brijegove, pjesmom i pričom, s koljena na koljeno, prenosili istoriju od predaka ka potomcima, tako smo i danas nastavili. Istina je put sa kojeg nas ne smiju skrenuti.

Nakon završenog Istorijskog časa, načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić se zahvalio profesorima i đacima za organizaciju ovog događaja. Tom prilikom je uručio zahvalnice osnovnim školama kao i srednjoj školi ističući da će od sada ovo postati redovna praksa koju će opština Bratunac uvijek podržati.