OPŠTINA BRATUNAC NASTAVLjA PODRŽAVATI BRATUNAČKI STRIP FESTIVAL

Glavna slika

Bratunački strip festival, tradicionalna manifestacija koja se održava u našem gradu, a za cilj ima promociju stripa kao umjetnosti, ove godine će doživjeti svoje šesto izdanje i po tome je svakako jedinstvena u našem okruženju. To je idealna prilika za sve Bratunčane da uživaju u umjetnosti, a mališanima prilika da se okušaju u izradi stripa i o stripu, ilustraciji, njenom nastajanju i tehnikama uče direktno od nekih od najistaknutijih strip autora na našim prostorima, koji redovno posjećuju festival.

Kako se mali broj gradova u našem okruženju može pohvaliti sličnom manifestacijom, Bratunac u vrijeme festivala posjećuje veliki broj ljubitelja stripa iz raznih krajeva naše zemlje i regiona, što ovoj manifestaciji daje i turistički karakter.

O planovima za ovogodišnje, šesto po redu izdanje Bratunačkog strip festivala, razgovarali su Načelnik Opštine Bratunac dr Lazar Prodanović i Predrag Milić, osnivač i inicijator ove manifestacije.

„Od svog osnivanja, Bratunački strip festival nastoji promovisati istinske vrijednosti kulture i umjetnosti u našoj lokalnoj zajednici i kroz ovaj događaj, doprinijeti popularizaciji Bratunca i njegovih turističkih potencijala. Da u tome polako uspjevamo, govori i činjenica da iz godine u godinu raste broj posjetilaca festivala, kako Bratunčana tako i gostiju iz drugih gradova i država regiona. Takođe, imponuje podrška koju svakodnevno dobijamo od naših sugrađana! Mi ćemo svakako i u budućnosti nastojati unaprijeđivati festival, a time, nadam se, doprinijeti i poboljšanju kulturnog života u našoj lokalnoj zajednici.

Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što u tome, godinama unazad, imamo punu podršku i razumjevanje Opštine Bratunac, što je dokaz da naš rad prepoznat i cijenjen, a ujedno i obaveza, da to povjerenje i opravdamo“ istakao je Milić.

Milić je takođe istakao da je sve veći broj Bratunčana aktivno uzima učešće u organizaciji festivala što je i bio jedan od ciljeva. Planirani su novi sadržaji, omasovljavanje organizacije kao i registracija festivala kao pravnog lica, a sve u cilju unaprijeđenja ovog događaja. Takođe, jedan od glavnih projekata festivala je osnivanje Škole stripa u Bratuncu, koja bi aktivno funkcionisala tokom cijele godine sa ciljem edukovanja i podsticanja mladih Bratunčana na strip stvaralaštvo, a očekuje se da ista zaživi u 2024.godini.

Načelnik Prodanović izrazio je zadovoljstvo time, što će Bratunac i ove godine biti domaćin strip festivala. Istakao je da će opštinsko rukovodstvo, na čijem je čelu, nastaviti da pruža podršku ovoj kulturnoj manifestaciji, jer je potrebna našem gradu. Želja nam je da „devetu umjetnost“ približimo mladim generacijama i da im pružimo priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme – istakao je Prodanović.

Šesti Bratunački strip festival planiran je za početak avgusta ove godine, a sudeći po najavama, očekuje nas još jedan vrhunski događaj.