POKAZNA VJEŽBA "RESCUE 24 - BRATUNAC"

Glavna slika

U znak 1. marta, međunarodnog dana civilne zaštite, u Bratuncu će u petak 01.03.2024. god. biti organizovana pokazna vježba ''Rescue 24 - Bratunac'' u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Ova pokazna vježba predstavlja kompleksnu aktivnost u organizaciji RUCZ-a Republike Srpske kojom će biti obuhvaćeni skoro svi opšti i specijalizovani timovi Uprave koji su na raspolaganju u slučaju vanredne situacije ili druge elementarne nepogode. Tako ćemo 1. marta u Bratuncu imati priliku da vidimo specijalizovane timove civilne zaštite za akcije spašavanja na vodi i pod vodom, zatim tim za pretragu i spašavanje u ruševinama i nepristupačnim terenima, helikopterski servis Repiblike Srpske koji će uskoro postati i zvanično specijalizovana vazduhoplovna jednica civilne zaštite za evakuacije, gašenje požara i medicinsko zbrinjavanje. Takođe, učešće na vježbi uzeće i specijalni RHB tim za upravljanje rizičnim situacijama nastalim usled hemijskih ili biloških akcidenata, zatim vatrogasno-sapasilačke jedinice, medicinski timovi hitne pomoći, volonteri crvenog krsta, pripadnici MUP-a i drugi učesnici. Ukupan broj učesnika vježbe iznosi oko 40, a vježba će biti organizovana na tri lokacije, i to na platou malih sportova kod SŠC-a gdje je ujedno i centralni dio vježbe, zatim na gradskom stadionu kao na obali rijeke Drine na Rajskoj plaži. Svi gosti i posjetioci na centralnom poligonu vježbe kod SŠC-a imaće priliku da na velikom LED ekranu uživo prate dešavanja odnosno tačke pokazne vježbe koje se budu odvijale na drugim lokalitetima, a sam program vježbe biće vrlo atraktivan za sve prisutne.

„Ovo je jedinstvena prilika da RUCZ Republike Srpske pokaže nivo opremljenosti i obučenosti kojima raspolažu naši timovi, a paralelno sa tim Uprava trenutno aktivno radi da unapredi i modernizuje sve naše raspoložive snage u sistemu zaštite i spasavanja kroz novi program opremanja i obuka naših timova koji ćemo realizovati do kraja ove godine.“ - poručili su iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.