U BRATUNCU POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Glavna slika

Štab za vanredne situacije opštine Bratunac  danas je održao 104. sjednicu, povodom sprovođenja mjera, a sa ciljem preventiivnog djelovanja na sprečavanje pojave i širenje bolesti izazvane virusom korona. 

Na današnjem zasjedanju, zaključeno je da je na području opštine Bratunac pogoršana epidemiološka situacija, te da je zbog novonastale situacije potrebno primjenjivati mjere, koje će uticati na suzbijanje i širenje korona virusa. 

Štab, na čijem je čelu načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, donio je sljedeće preporuke koje su obavezujuće: dezinfekcija prostorija javnih ustanova, javnih preduzeća i trgovačkih centara, pojačan rad komunalne policije i inspekcijske službe, nošenje maske u zatvorenom prostoru i dezinfekcija ruku, kontrolisanje broja lica u zatvorenom prostoru i evidentiranje zaraženih osoba koji se liječe u privatnim klinikama kako bi inspekcijske službe i komunalna policija imala uvid i shodno tome sprovodila potrebne nadležnosti. 

-U saradnji sa Domom zdravlja učinićemo sve da sačuvamo zdravlje naših građana. Situacija je alarmantna i potrebno je preventivno djelovali. Imamo slučaj da se pacijenti sa teritorije jedne opštine, javljaju na teritoriju druge opštine u zdravstvene ustanove, kao i u privatne klinike, tako da moramo imati evidenciju svih tih lica i članova njihovih domaćinstava, kako bismo mogli realizovati preventivne mjere po pitanju izolacije, pojasnio je načelnik Rankić. 

Direktorica JU "Dom zdravlja Bratunac" Snežana Stojanović, istakla je da prema jučerašnjoj evidenciji u Bratuncu ima 53 korona pozitivne osobe, pet hospitalizovanih i pet preminulih osoba. Prošlog petka testirana su 24 pacijenta, od kojih je 19 pozitivno, saopštila je Stojanovićeva, ističući da su u grupi blaži i srednje teži oboljeli, uglavnom nevakcinisani pacijenti. Stoga je pozvala građane opštine Bratunac da se prijave u Dom zdravlja i vakcinišu.

Stojanovićeva je, takođe pozvala, građane ove opštine da se jave porodičnom ljekaru, ako imaju bilo koji simptom, koji ukazuje na prisustvo virusa korona. Ona je zaključila da je, zbog suzbijanja širenja korona virusa, potrebno smanjiti okupljanja na minimum i poštovati mjeru nošenja zaštitnih maski.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Bratunac napominju da će u cilju prevencije pojave bolesti, koje izaziva virus korona i u narednom periodu pratiti uputstva i prijedloge Vlade RS i nadležnih Ministatrstava.